Meer informatie

Waarom bestaan legeringen en wat houden deze in?

goud en zilver zijn in pure vorm zeer zachte metalen.

Als we puur zilver en goud zouden gebruiken om sieraden van te maken, zouden deze snel slijten en stuk gaan.

Om het metaal te versterken worden er andere materialen gevoegd. Dit noemen we een legering. Een legering bestaat uit een samenstelling van meerdere metalen

De cijfers zijn een  verwijzing naar het karaat gehalte. De meeste sieraden die in Nederland verkocht worden, zijn 14 karaat goud. Karaat staat dus voor het percentage puur goud dat in een sieraad verwerkt is.

24 karaat is zuiver goud, 99,9% 

22 Karaat goud betekent dat 22 van de 24 delen uit puur goud bestaat en bestaat dus uit 91,6% goud. Het keurmerk is 916.

20 karaat goud houd in dat 20 van de 24 delen uit zuiver goud bestaan het keurmerk is 833.

18 Karaat goud bestaat voor 75% uit puur goud, namelijk 18 van de 24 delen. Het keurmerk is 750.

14 Karaat goud bestaat voor 58,5% uit puur goud, namelijk 14 van de 24 delen. Het keurmerk is daarom 585.

9 Karaat legering bestaat voor 37,5% uit puur goud, namelijk 9 van de 24 delen. Het keurmerk is 375. In Nederland echter mag dit geen goud genoemd worden. In Engeland en Duitsland mag dit wel.

8 Karaat legering bestaat voor 33,3% uit puur goud, namelijk 8 van de 24 delen. Het keurmerk is 333. Ook dit mag in Nederland geen goud genoemd worden.

Wat is witgoud?

Voor het maken van voorwerpen en sieraden van witgoud, wordt het gele goud zoals we het kennen uit de natuur gebruikt. Dit goud wordt vermengd met witte metalen zoals, zilver, palladium of platina waardoor het een witte kleur met een gele gloed  gaat aannemen. Daarna wordt het witgouden sieraad afgewerkt met een laagje rhodium wat rodineren heet. Een witgouden ring van 14 karaat goud bestaat net als een geelgouden ring uit 585 ofwel 58,5% zuiver geel goud, en voor de rest uit witte metalen.

Wat is witgoud waard?

Witgouden Sieraden zijn vaak duurder in aankoop dan die van geel goud omdat er een extra arbeid stap nodig is in de productie. Dit betekent echter niet dat sieraden van witgoud meer waard zijn dan die van geel goud; de hoeveelheid zuiver goud die in het gouden sieraad verwerkt zit is namelijk hetzelfde.

Wat betekend dit voor zilver?

Eerste gehalte zilver betekent dat 925 delen van de duizend delen van de legering zilver zijn. De andere 75 delen zijn metalen, zoals koper.

Vroeger was zilver kostbaarder dan nu en werd er vaak ook 2e gehalte zilver gemaakt, 835 van de 1000 delen en zelfs 3e gehalte zilver, 800 van de 1000 delen. Dat komt nu alleen nog voor in de oudere en antieke sieraden

Argentium zilver

Argentium zilver bestaat sinds 2006 en wordt steeds populairder. Het heeft een hogere legering dan 1e gehalte zilver en is er in 2 legeringen, namelijk 935 en 960. De kopersamenstelling die gebruikt wordt bij 1e gehalte zilver om het zilver harder te maken wordt bij argentium zilver vervangen voor germanium. Dit heeft een aantal voordelen voor de goud-/zilversmid en voor de drager dat het zilver niet oxideert (dus verkleurt) na verloop van tijd zoals normaal, 1e gehalte zilver dat  wel doet.

Verzilverd

Omdat sieraden van 1e gehalte zilver vrij waardevol kunnen zijn, zeker als ze wat zwaarder zijn, maken veel sieradenmerken gebruik van verzilverde onderdelen. Het nadeel hiervan is dat het zilver slechts een dun laagje is. Poets je je armband of ketting een paar keer stevig op, dan verliest je sieraad het laagje en dan verschijnt de onderlaag van het goedkope metaal dat eronder zit. Je hebt er dan in feite niets meer aan, dit kunnen leuke sieraden zijn voor een gelegenheidsfeestje maar zeker niet voor dagelijks gebruik.

Waar moet u op letten bij aankoop van zilveren sieraden?

Waar u op moet letten, bij het aanschaffen van zilver, is dat er verschil is tussen ‘silverplated’, en ‘sterling’ zilver 925.

Met andere woorden: een sieraad kan uit 1e gehalte zilver bestaan dan is het een volwaardig zilveren sieraad, dan staat er een keurmerk in. Maar het kan ook zijn dat een sieraad uit een onedel metaal bestaat en enkel een zilveren laag heeft, dan staat er geen keurmerk in.

Waarom wordt zilver soms zwart?

Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren.  Zwavel houdende stoffen zoals elastiek, rubber, latex, sommige parfums en eieren kunnen zorgen voor deze oxidatie. Het is een natuurlijk proces wat niet schadelijk is voor uw sieraden.

Agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleek of chloor kunnen uw sieraden dof en zwart uit doen slaan. Dit is gemakkelijk op te lossen door het sieraad weer te polijsten, maar probeer contact met deze middelen te vermijden

Reactie met de huid

De natuurlijke oliën en vetten die uw huid aanmaakt kunnen ook reageren met het zilver. De mate waarin het zilver reageert met deze stoffen uit uw huid is sterk afhankelijk van voeding, alcoholgebruik en of u medicijnen gebruikt. Deze middelen beïnvloeden de zuurgraad van uw huid waardoor er een reactie kan ontstaan. Ook zweet verhoogt de zuurgraad van de huid waardoor zilver kan gaan oxideren.

Zilver poetsen

Hoe houd u uw zilver mooi? Met een bakje warm water, groene Dreft en een klein scheutje ammonia kunt u met een zachte tandenborstel uw sieraden ontvetten en schoonmaken.

Met een speciale poetsdoek kunt u uw sieraden ook weer oppoetsen

Waar kunt u op letten als u goud of zilver wilt kopen?

Er zijn een paar simpele trucjes om nep goud en nep zilver te herkennen. Natuurlijk zijn er veel meer professionele technieken om  van echt goud te scheiden.

Voor een goede test kunt u een afspraak met mij maken on uw sieraden te testen.

Wanneer spreken we van herdenk of gedenksieraden?

Er is een subtiel verschil. Herdenken doen we naar aanleiding van een gebeurtenis uit het verleden.
Gedenken betekent ‘in gedachten houden’, je verwijst niet naar een moment, maar naar de gedachte aan de persoon of het dier zelf.

Gedenksieraden sieraden draagt u dichtbij en versterken de herinnering aan uw dierbare overledene, zowel mens als dier.
Gedenksieraden geven vaak net dat beetje extra steun na een zware tijd. Voor velen is het een symbolische en tastbare herinnering aan die ene speciale persoon.

In uw gedenksieraden kunt u bijvoorbeeld as of haar van een dierbare verwerken, een naam of persoonlijk symbool meegeven. Heeft u zelf een eigen idee of ontwerp dat u graag in een sieraad verwerkt wilt zien? Dan maak ik naar uw ontwerp een schitterend sieraad.
Uw gedenksieraad is uniek en wordt met de hand gemaakt. u draagt een extra persoonlijke en tastbare herinnering met u mee.

Herdenk sieraden

Ook speciale momenten vragen vaak om een herinnering, zoals een trouwdag of jubileum.
Iedereen heeft een eigen verhaal en persoonlijke herinneringen die hij of zij koestert. Ook deze vragen om een speciaal sieraad. Dit kan alles zijn, een hanger, horloge, ring, oorsieraad, een piercing, alles is mogelijk.

De waterdichtheid van een horloge is mogenlijk door diverse rubber of plastic pakkingen in de horlogekast: achter kroon, het achter deksel, het glas en eventueel de knoppen. De pakkingen staan constant onder druk en kunnen worden aangetast door warmteschommelingen, UV-straling, zweet, stoten of vallen, schoonmaakmiddelen, vuil, maar ook slijtage of beschadigingen aan de horlogekast. Hierdoor droogt de pakking na verloop van tijd uit, waardoor de waterdichtheid af neemt.

Er zijn verschillende onderdelen die ervoor zorgen dat een horloge waterdicht is, het is een soort schakelketting waarbij alle schakels goed moeten zijn. Als er één pakking niet goed afdicht kan er vocht in het horloge komen.

De pakkingen vernieuwen tijdens een servicebeurt of batterijwissel is soms noodzakelijk bij het waterdicht houden van het horloge. Na het vervangen van een batterij kan het horloge waterdicht getest worden, dit geeft u een indicatie of het horloge op dat moment waterdicht is, maar hier word meestal geen gatantie op gegeven.

waterdichtheid van een horloge:

Op de achterkant van het horloge kunt u zien in welke mate het horloge waterdicht is.

Niet waterdicht:
Als ‘water resistant’ niet vermeld staat op de achterdeksel, dan is het horloge niet waterdicht en mag het niet in aanraking komen met water

Waterdicht 3bar, 30m.WR:
Als ‘water resistant’ vermeld staat op het achterdeksel, is het horloge zo ontworpen dat het maximaal 3 bar aanraking met water kan verdragen zoals waterspatten en regen. Het horloge kan echter niet worden gedragen tijdens het zwemmen of duiken

Waterdicht 5bar, 50m.WR:
Als ‘Water resistant 5 bar’ op het achterdeksel staat, is het horloge zo gemaakt dat u het kunt dragen tijdens het zeilen en zwemmen, pas echter altijd op met temperatuurschommelingen.

Waterdicht 10bar, 100m.WR:
Als ‘Water resistant 10 bar’ op het achterdeksel staat, is uw horloge bestand tegen maximaal 10 bar en kan het gedragen worden tijdens het zwemmen.

Waterdicht 20bar, 200m.WR:
Als ‘water resistant 20 bar’ op het achterdeksel staat, is het horloge gemaakt voor zwemmen, watersporten, snorkelen, duiken van duikplank en ondiep duiken maar niet bij diepzeeduiken. Voor diepzeeduiken heeft u een speciaal duikershorloge nodig.

Waterdicht 100 bar, 1.000m WR:

Als ‘water resistant 100 bar 1.000m’ op het achterdeksel staat, is het horloge gemaakt Gemaakt voor diepzeeduiken. Sommige horloges zijn uitgevoerd met een ‘heliumventiel’ om het helium uit de horlogekast te laten ontsnappen gedurende het verlagen van de druk in de decompressiekamer. Dit is om te voorkomen dat de horlogekast tijdens het decomprimeren explodeert.

Waterdichtheid: belangrijke tips en aandachtspunten

Pas goed op met horloges van 3, 5 en 10 ATM. Deze horloges zijn niet tegen hogere schommelingen in temperatuur opgewassen. Het dragen van een dergelijk horloge tijdens een douche, een heet bad of een bezoek aan de sauna kan de waterbestendigheid aantasten, en wordt afgeraden. Ook het stoten of laten vallen van het horloge kan invloed hebben op de waterdichtheid.

Onderhoud na een dagje strand

Na een bedoek aan het strand kunnen zoutwaterspetters of zand op het horloge zitten. Dit kan corrosie en slijtage veroorzaken, en de bezel (de ring rond het horlogeglas) kan erdoor vastlopen. Aangeraden wordt dan ook om uw een horloge na een bezoek aan het strand altijd even af te spoelen onder de kraan, mits uw horloge minimaal waterdicht is tot 5 bar.